Ana içeriğe atla

Windows 10 üzerine GPU-Destekli TensorFlow Kurulumu


TensorFlow, makine öğrenmesi ve derin sinir ağlarında kullanılmak üzere Google’s Machine Intelligence araştırma organizasyonu tarafından geliştirilmiş açık kaynak yazılım kütüphanesidir. GPU destekli TensorFlow kurulumu için aşağıdaki adımların izlenmesi gerekmektedir:

1.     Python kurulması: Python kurulumu için Anaconda paket yöneticini tercih ettim. Burada dikkat edilmesi gereken husus günümüzde TensorFlow’un desteklediği son sürüm olan Python 3.5’den daha yüksek bir versiyonun kurulmamasıdır. https://www.anaconda.com/download/ linkinden Anaconda’nın son versiyonu indirilebilir ancak güncel Anaconda versiyonu ile birlikte gelen Python 3.5’den yüksek bir Python versiyonu içermektedir. Google’da “anaconda archive” anahtar kelimelerini girerek buradan istediğiniz sürümü indirebilirsiniz. (Yüklediğim versiyon: https://repo.continuum.io/archive/Anaconda3-4.4.0-Windows-x86_64.exe)

2.     Daha sonra bilgisayarımıza NVIDIA CUDA Toolkit kurulmalı. Kurulum detaylarını şu linkte bulabilirsiniz: http://docs.nvidia.com/cuda/cuda-installation-guide-microsoft-windows/index.html#axzz4ltMmoDsF

a.      Sahip olduğunuz GPU’nun, CUDA-destekli olup olmadığını kontrol edilmeli:
                                                    i.     GPU modelinizi öğrenebilmek için Aygıt Yöneticisi àGörüntü bağdaştırıcısı yolunu izleyin. Burada karşınıza çıkan NVIDIA …. şeklindeki yazı sizin GPU modelinizdir.
                                                  ii.     Şu linkten kontrol edebilirsiniz: http://developer.nvidia.com/cuda-gpus Karşınıza çıkan sayfada sahip olduğunuz GPU modelini görüyorsanız GPU’nuz CUDA-desteklidir.


b.     NVIDIA CUDA Toolkit’in kurulum aşamaları:
                                                    i.     Kuruluma başlamadan önce bilgisayarınızda Visual Studio (VS) yüklü değilse VS’yi kurmanız gereklidir. CUDA 8.0’ın, günümüz itibarıyla en yüksek versiyon olarak VS 20015’i desteklediğini belirtelim. Desteklemeyen sürümleri yüklemeniz durumunda hatalar ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir. https://www.visualstudio.com/tr/ linkinden VS’yi indirip kurulumu yapabilirsiniz. Kurulum için birden fazla seçenek mevcut. Community versiyonu ücretsiz ve işimizi görecek düzeydedir.
                                                  ii.      NVIDIA CUDA Toolkit http://developer.nvidia.com/cuda-downloads linkinden erişilebilir. Linkte, Download butonuna tıkladıktan sonra sisteminizin özelliklerini seçerek dosyayı indiriniz ve indirdiğiniz dosyayı kurunuz.

3.     CUDA derin sinir ağları kütüphanesinin sistemimize eklenmeli:
NVIDIA CUDA Toolkit’i kurduktan sonra NVIDIA CUDA® Deep Neural Network kütüphanesi olan cuDNN indirilmelidir. https://developer.nvidia.com/cudnn linkine tıklayıp “Download” butonuna tıklayınız. Siteye kayıt olduktan sonra sistem özelliklerinize uygun cuDNN kütüphanesini indiriniz. İndirdiğiniz dosyayı açtıktan şu klasörleri göreceksiniz:
Bilgisayarınıza CUDA Toolkit’i kurduktan sonra Program Files dosyanızda NVIDIA GPU Computing Toolkit klasörünün geldiği görülecek. Bende C:\Program Files\NVIDIA GPU Computing Toolkit\CUDA\v8.0 yolunu izleyerek aşağıdaki ekran görüntüsü elde edilmiştir:
Daha sonra cuDNN klasöründeki her klasör tek tek açılarak içindeki dosyaları C:\Program Files\NVIDIA GPU Computing Toolkit\CUDA\v8.0 yolundaki aynı isme sahip klasörün içine kopyalanmalıdır. Yani: cuDNN’in içindeki bin klasöründe bulunan cudnn64_5.dll isimli dosya C:\Program Files\NVIDIA GPU Computing Toolkit\CUDA\v8.0\bin klasörüne kopyalanır.

4.     TensorFlow’un yüklenmesi:
a.      Komut istemcisine aşağıdaki komutu yazarak tensorflow isimli sanal ortam oluşturulmalıdır:
c:> conda create -n tensorflow python=3.5
b.     Oluşturulan sanal ortamı aktif hale getirilmeli:
               C:> activate tensorflow
         (tensorflow)C:>  # Burada olduğu gibi C:>’nin önüne tensorflow gelmeli

c.      Son olarak aşağıdaki kod komut satırında yazılır:
(tensorflow)C:> pip install --upgrade https://storage.googleapis.com/tensorflow/windows/gpu/tensorflow_gpu-0.12.1-cp35-cp35m-win_amd64.whl
NOT: TensorFlow.org sitesinde GPU destekli TensorFlow’un kurulması için aşağıdaki kod yer almaktadır. Ancak aşağıdaki kod bende çalışmadı.

(tensorflow)C:> pip install --ignore-installed --upgrade tensorflow-gpu

Nihayet TensorFlow kurulumu gerçekleşti. Artık kurulumun doğru yapılıp yapılmadığını kontrol etme zamanı! Anaconda üzerindeki oluşturduğumuz tensorflow isimli ortamımızı açtıktan sonra Python yazıyoruz:
c:\>python
Daha sonra aşağıdaki kodları yazıyoruz:
>>> import tensorflow as tf
>>> hello = tf.constant('Hello, TensorFlow!')
>>> sess = tf.Session()
>>> print(sess.run(hello))

“Hello, TensorFlow!” çıktısı elde ettiyseniz başarılı bir kurulum gerçekleştirmişsiniz.

Kaynaklar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TensorFlow Dersleri-1

Bu yazıda TensorFlow hakkında genel bilgi ve TensorFlow’daki sabitler, yertutucular ve değişkenler anlatılmaktadır. TensorFlow Nedir? TensorFlow, makine öğrenmesi ve derin sinir ağlarında kullanılmak üzere Google’s Machine Intelligence araştırma organizasyonu tarafından geliştirilmiş açık kaynak yazılım kütüphanesidir. Tensorflow, birçok API sunmaktadır. En alt seviyeli API, TensorFlow Core olarak isimlendirilmektedir. Daha üst seviyedeki API’ler, TensorFlow Core’un üzerine kurulmaktadır. Birçok derin öğrenme kütüphanesi olmasına rağmen TensorFlow’u diğerlerinden ayıran bazı özellikler şöyle sıralanabilir:      Google gibi büyük bir şirket tarafından geliştirilmeye devam edilmektedir. GPU ve CPU üzerinde işlem yapabilme kabiliyetine sahiptir. GPU destekli olması işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlamaktadır. Daha iyi görselleştirilme kabiliyetine sahiptir. Tensor Nedir? Tensor , TensorFlow’daki en temel veri birimidir. Tensor, herhangi bir boyuta sahip

Merhaba Dünya

Merhaba Dünya. Şu an okumakta olduğunuz yazı benim ilk blog yazım. Bu blog sitesinde, daha çok bilgisayar bilimleri olmak üzere edinmiş olduğum deneyimleri aktarmaya çalışacağım. Programlama ile uğraşanlar az çok “Merhaba Dünya (Hello World)” nın ne ifade ettiğini bilirler. “Merhaba Dünya”, yeni bir programlama dili öğrenmeye başlayanların yazdığı ilk programdır. C programlama dilinin geliştiricisi Dennis Ritchie, C programlama ile ilgili kitabında aşağıdaki kodları yazmıştır. Yıllar içinde kodlamaya başlamak için gelenek haline gelmiştir. Bende bu geleneği uyarak ilk blog yazımızda dünyaya merhaba diyerek başlamayı uygun gördük.    #include <stdio.h>    int main()    {      printf("Hello World\n");      return 0;    }